Interviu cu Cristian Preotu. Cadoul perfect, vinul de calitate #ListadeCrăciun

M-am gândit să includ pe #ListadeCrăciun şi vinurile. Şi despre vinuri nu poţi să vorbeşti cu oricine. Aşa că am stat de vorbă cu Cristian Preotu, proprietar Le Manoir / Comtesse du Barry. Un domn distins care se pricepe foarte bine la vinuri.

Acesta articol nu este doar o recomandare.

Acesta articol nu este un simplu interviu.

Zic să îl salvaţi la favorite şi să îl deschideţi când mai aveţi dileme legate de vinuri. Lectură plăcută 🙂

La masa de Crăciun vinul poate să facă diferența. Pentru oamenii care nu se pricep, ce recomandare aveți, ce vin să alegem, astfel încât să ne cucerim invitații și să ne asigurăm că se potrivește cu preparatele tradiționale românești?

Există o multitudine de vinuri bune, din care putem alege. În general, ar trebui să luăm în considerare ocazia și, mai ales, felurile de mâncare pe care le servim. La masa de Crăciun, dacă vorbim de un meniu tradițional, recomand un vin roșu, care să se potrivească cu preparatele românești, specifice sezonului, cu mențiunea că, pentru sarmale, aș recomanda, totuși, un vin alb mai corpolent, ce se potrivește mai bine cu varza.

Dacă optăm, deci, pentru varianta românească, aceasta poate fi o Fetească Neagră Via Marchizului, de la domenile Metamorfosis, un Negru de Drăgășani de la Avincis, dar și un cupaj foarte bun din Dealu Mare, cum este Flamboyant, de la Davino.
Dacă luăm în considerare și opțiunile franțuzești, atunci vinul de Bordeaux este întodeauna o foarte bună alegere, cu care nu dăm greș. Recomand, totuși, să avem în vedere un detaliu: ca să-și exprime pe deplin calitățile, vinurile mari de Bordeaux trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime. Ca referințe, uitați, Le Bon Pasteur 2007, din Pomerol, costă aproximativ 340 Lei și este o alegere excelentă pentru masa de Crăciun.

Bineînțeles, opțiunile nu se opresc aici. Puteți opta pentru băuturi din Italia, Spania, Lumea Nouă sau alte regiuni, iar, în general, în funcție de preferințele specifice, personalul din magazinele de specialitate, în care aveți încredere, vă poate îndruma.


Dacă avem pe masă friptură de curcan, vinul potrivit este…?

Pinot Noir, în special cel de Burgundia, Franța. Mai mult, un Maranges 1er Cru sau un Gevrey-Chambertin ar fi, cu siguranță, minunate.

Dacă vorbim de cadouri ce vinuri recomandați pentru un bărbat sofisticat și care se pricepe la vinuri?

Cu siguranță, un vin sofisticat, pe măsură. Recomandarea mea este întotdeauna ca, dacă nu cunoașteți preferințele specifice ale persoanei – soiul, regiunea, producătorii etc. – să mergeți pe valori sigure, apreciate universal. Există o multitudine de sisteme de notare a vinului, care ne vin în ajutor, unele chiar omogene și acceptate mondial (Wine Spectator, Wine Enthusiast, Decanter sau Wine Advocate, care acordă celebrele puncte Robert Parker). În cest caz, putem să căutăm și să oferim un vin cu punctaj foarte ridicat. De exemplu, Château Pontet Canet din 2009 a avut 100 de puncte Parker și costă 1,750 Lei. Ce trebuie să știți este că vinurile vechi (de peste 10 ani), în cazul în care nu sunt de la podgorii foarte prestigioase și, în general, destul de scumpe, sunt variante foarte riscante.

De ce?

Pentru că vinurile slabe evoluează prost. 90% dintre vinurile care se produc în lume ar trebui băute în maximum un an de la producție. Pentru a putea fi consumate după 10+ ani, recomandarea mea este să ne asigurăm că sunt produse de o casă de încredere și păstrate în condiții ideale de temperatură, de umiditate etc. Chiar și cele mai bune vinuri, dacă sunt păstrate pe dulap, în bucătărie, lângă aragaz, se vor deteriora foarte repede. Din aceste motive, este foarte important de unde cumpărăm fiecare sticlă, dacă este un comerciant de încredere, care beneficiază de o cramă bine pusă la punct, sisteme de temperatură controlată etc.

Dar pentru o femeie?

Pentru o femeie, aș recomanda un vin dulce, în general alb cum ar fi un Jurançon,Muscat Beaume de Venise sau Sauternes din Franța. Regele vinurilor dulci este Château d’Yquem din Sauternes, Bordeaux, care aparține lui Bernard Arnaud. Dar există și vinuri roșii care sunt foarte feminine cum sunt cele din regiunea Margaux, a Franței, Château d’Issan, Château Giscours sau Château Brane-Cantenac ar fi alegeri foarte bune

Șampania nu ar trebui să lipsească în noaptea de Revelion. Care este șampania pe care o recomandați?

În funcție de preferințe și buget există multe tipuri de șampanie: Non-vintage, vintage, rosé, blanc de blancs, blanc de noirs, brut etc.  Pentru cei care nu știu ce să aleagă și vor să meargă la sigur, un început de gama foarte bun este Champagne Canard-Duchêne, la aproximativ 185 Lei. După aceea, există variantele prestigioase, cum e Champagne Bollinger, furnizorul oficial al Casei Regale Britanice, un brand foarte faimos pentru aparițiile în filmele James Bond – băutura preferată a protagonistului. Aici, prețurile încep de la 315 Lei. Urmează, bineînțeles, etichetele aproape mitice, cum sunt Dom Perignon, Amour de Deutz, La Grande Année (tot de la Bollinger) sau Cristal, unde prețurile încep de la 600 Lei.

Multă lume preferă acum alte tipuri de spumante în loc de șampanie. Ce ar trebui să alegem?

Este, cu siguranță, mai bine să alegem un spumant bun decât o șampanie proastă.

Există multe sortimente de spumante – din România, Cava din Spania, Cremant din Franța sau Prosseco din Italia. Dar, atenție, unele spumante au depășit de mult prețurile șampaniei, ajungând la câteva sute de euro sticla. Din punctul meu de vedere, o alegere excelentă ar fi Cremant de Loire Langlois-Chateau Brut, la 85 Lei.

Care este cel mai apreciat vin de către clienții care vă calcă în magazin?

Având peste 1,000 de feluri de vin, mi-e greu să fac o departajare, etichetele apreciate sunt foarte variate, dar cele de Bordeaux sunt, într-adevăr, cele mai vândute.

Pentru cei care au bugete limitate, puteți să ne recomandați câteva vinuri cu un raport calitate-preț bun? De la ce preț începe un vin bun, în magazinele dvs.?

La noi, prețurile încep de la 30 de lei, cu multe variante între 40 și 60 de Lei. Câteva opțiuni care cred că vor funcționa bine de sărbători sunt Château La Pierriere Bordeaux 45 lei, Villa Garrel Provence 50 lei
Raportul cel mai bun calitate preț nu este întodeauna la vinurile cele mai ieftine, dar există multe variante pentru cei care doresc calitate sub 60 de Lei.

Știu românii să aprecieze vinurile franțuzești la adevărata lor valoare? Cum vă educați clienții în acest sens?

Datorită deschiderii României spre exterior, clienții se educa singuri, din ce în ce mai mult.
Noi le oferim o gama foarte generoasă de vinuri și produse gastronomice cu referințe internaționale, organizăm deseori degustări, în care explicăm proveniența vinului și caracteristicile generale, avem personal specializat care îi îndrumă și îi ajută să combine produse; practic le punem la dispoziție informațiile necesare, pentru ca ei să ia deciziile potrivite, în cunoștință de cauză.
Piața din România a evoluat foarte mult din 2004, când am demarat Le Manoir / Comtesse du Barry, iar faptul că vinurile românești sunt din ce în ce mai bune din punct de vedere calitativ ne ajută, fiindcă această evoluție trage în sus întreaga piață.

La o masă cu un aperitiv, o supă, un fel principal și un desert, câte soiuri de vin ar trebui să avem?

Aș propune 3 vinuri, iar evoluția ar trebui să fie :
– de la alb la roșu
– de la cel mai lejer la cel mai corpolent
– de la cel mai tânăr la cel mai bătrân (nu întodeauna, dar în majoritatea cazurilor)
– de la cel mai sec la cel mai dulce.

Care este vinul dumneavoastră preferat, ce calități are de l-ați ales?

Îmi plac toate vinurile bune, albe, roșii, dulci, din majoritatea regiunilor lumii. Dacă ar fi să mă limitez la un vin alb și unul roșu, există 2 alegeri perfecte pentru mine: Château Margaux 2009, un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Petit Verdot, din Bordeaux si Montrachet Marquis de Laguiche 2015, Chardonnay 100% din Burgundia.

Puteţi găsi produsele recomandate de Cristian Preotu, precum și altele în magazinele Comtesse du Barry şi online, pe www.lemanoir.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.