Mintea mea nu poate duce: Să chemi SMURD-ul la spital

Când eram însărcinată cu Maria aveam o mare groază: Spitalul de stat. Mi se părea că nimeni nu mă mângâie pe cap, că nu arată deloc ca în filmele pe care le văzusem.

Medicul cu care am născut, un super profesionist încerca să îmi explice că e mai safe pentru mine să nasc la Maternitatea Polizu.

“ Dar eu aș vrea totuși la privat, știți…Medicul( nu îi spun numele ca să nu îl bag în discuții inutile) mi-a tăiat-o clar:

“ Auzi, pe tine ce te interesează actul medical sau cazarea?”

“ Poftim, păi nu tot dumneavoastră  mă operați și colo și colo?”

“ Ba da pisoi, dar la stat asistentele astea acre și veșnic nemultimite cum le vedeți voi te salvează pînă apare medicul în caz că se întâmplă ceva. Tu nu te întrebi de ce toate cazurile cu complicații din spitalele mari private ajung la Polizu? “

M-a convins, m-au convins și alții. E drept, asta se întâmpla acum 10 ani. Lucrurile au evoluat enorm, de ambele părți.

Poveștile despre spitalele de stat sunt mai mereu negre ( și sunt multe despre condiții mizerie, bacterii, nepăsarea doctorilor etc. )  în timp ce de la clinicile mari private primim vești despre mega aparatură și doctori renumiți.

Acum 2 săptămâni mi s-a făcut rău în redacție. Nu sunt genul care să dau fuga la spital, dar am simțit că e destul de grav. Și am ales să mă duc la urgențe la Floreasca. Mai fusesem cu ani în urmă, medicii sunt la fel de buni, dar ca dotări mi s-a părut acum că totul e la un alt nivel.

“De ce nu te-ai dus la privat, n-aveai bani la tine????”  m-a întrebat o prietenă. Nu e vorba de bani, nu e vorba de doctori, nici măcar de aparatură.

Cred că e vorba de proceduri și de situații care în spitalele de stat sunt banale, e o rutină, în timp ce la privat întâmplările ca cea cu copilul cu hemoragie sunt excepționale. În primul rând pentru că aceste spitale sunt mai mici și sunt mult mai puțini pacienți care  își permit o intervenție la privat.

Te gândești că dai o căruță de bani și îți cumperi o asigurare că totul va fi bine. Nu neapărat. Îți cumperi niște servicii de fapt, un pat mai curat, o asistentă mai tânără și mai frumoasă, un meniu mai bun venit de la o firmă de catering. Medicul poate că e același ca la stat. Dar eu cred că echipele nu-s la fel de sudate și nu acționează la fel de rapid când se întămplă ceva ca în cazul marilor spitale de stat.

Nu vreau să generalizez, sunt sigură că specialiști excepționali sunt și de o parte și de alta, dar mă uitam la Spitalul Floreasca cum se mișcă oamenii ăia, fix ca în filmele cu spitalele de urgență.

Da, nu mirosea a trandafiri sau a cine știe ce parfum, dar în mintea mea a rămas ceva din ce povestea mama copilului: cum ei părinții  au chemat Smurdul la spitalul privat  să le resusciteze copilul…

Mintea mea nu poate duce asta: să chemi SMURDUL la spital… Cum se poate asa ceva???

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.