Un secret pe care merită să îl spun tuturor: Muzeul Căilor Ferate Române

12687787_10205687765779589_5551885970998871045_n

Ieri am fost cu Maria şi prietenul ei, David, la Muzeul Căilor Ferate. Clădirea veche, de pe Calea Griviţei, nu face cinste expresiei „Pe-afară e vopsit gardul şi înăuntru-i leopardul”. E exact invers, nu te îmbie nimic să intri, şi totuşi, noi am fost foarte curioşi. Intrarea se face practic din Gara de Nord, de pe peronul 14, dar în timpul săptămânii se poate intra şi prin faţă, de pe Calea Griviţei.

10274011_10205687891502732_2881117242186865412_n

Odată intraţi, am rămas cu gura căscată. O sală mare, care are în mijloc ditamai macheta ( diagramă), unde copiii şi adulţii urmăresc trenurile care aleargă, intră prin tuneluri sau se retrag la depou. Sunt foarte multe şi de toate felurile. În lateral stă o doamnă simpatică, care are un panou de comandă. Face ce vrea ea cu trenurile. 🙂

muzeulcfr4

diagrama

Temperatura în muzeu e perfectă, nici prea frig, nici prea cald. Sunt unele locuri pentru copii, în Bucureşti, unde pur şi simplu te topeşti, nu e cazul aici. Totul se scaldă într-o baie de lumină care face locul şi mai primitor. Angajaţii muzeului au o calitate: sunt foarte zâmbitori, te simţi bine, nu ai senzaţia că deranjezi cu întrebările tale. Pluteşte peste tot un aer de bunăvoinţă, care face diferenţa între un loc unde vrei să rămâi şi unul de unde abia aştepţi să pleci.

muzeulcfr2

Peste tot trenuri, trenuleţe, vagoane, machete realizate incredibil de frumos, fotografii cu trenuri de acum o sută de ani. Panouri de comandă păzite de manechine costumate în împiegaţi de mişcare.

 

muzeulcfr

Pe unul dintre holuri sunt amenajate 2 vagoane în care copiii iau loc, iar pe plasme, rulează filme despre istoria Căilor Ferate Române şi construcția Gării de Nord.

În altă încăpere e o şină de tren, un capăt de linie chiar. Acolo spre bucuria copiilor este şi biroul șefului de gară.

muzeulcfr3

În a 3-a încăpere, hărţi, acte vechi, telegraf Morse, unelte, telefoane şi alte obiecte legate de căile ferate. Într-un colţ, frumos amenajat, este biroul lui Anghel Saligny, unde copiii au şi macheta podului de la Cernavodă.

12717773_10205687770419705_299142212901282599_n

Am stat pe ceas 2 ore, deşi muzeul nu e mare, nu puteam să îi mai scot pe copii de acolo. 2 ore în care s-au jucat, s-au uitat la filme, au pus întrebări, s-au mirat şi au aflat răspunsuri.

La final, ca nişte oaspeţi adevăraţi, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

muzeulcfr6

muzeulcfr5

De Muzeul Căilor Ferate nu mi-a spus nimeni, n-am citit vreo reclamă şi nici vreo cronică de vizitator. Într-o zi, eram în maşină pe Calea Griviţei şi am văzut sigla de pe clădire. Am căutat pe net, dar prea puţine informaţii. Un bilet pentru copii costă 2 lei, adulţii plătesc 4 lei. Poţi să faci fotografii cu telefonul. Dacă vrei fotografii profesionale plăteşti o taxa care mi se pare absolut decentă.

tarufe

Muzeul Căilor Ferate e o minune, e bine îngrijit, oamenii de acolo sunt foarte, foarte atenţi şi amabili cu publicul. Din păcate, promovarea e nulă. Copiii au vrut un magnet la plecare, nu există aşa ceva, nici măcar un pliant.

Mergeţi în vizită şi poate îmi spuneţi şi mie cum vi s-a părut. Și daţi vestea mai departe, să afle şi alţii de acest loc special.

Cred ca cei care se ocupă de promovare la Ministerul Transporturilor nu stiu ca muzeul asta e in ograda lor, cred ca nu l-au vizitat niciodata de nu il anunta cum trebuie pe piată.

Până fac ei ceva, facem noi oamenii PR pentru că e păcat de așa o locație să rămână în anonimat.

 

 

 

 

 

 

6 gânduri despre &8222;Un secret pe care merită să îl spun tuturor: Muzeul Căilor Ferate Române&8221;

  1. Alex. zice:

    Da, este unul din cele mai faine muzee din București (și de departe preferatul fetelor mele)
    Ce merită de asemenea spus – acea dioramă din sala principală este cea mai mare de acest fel din Europa (după modul de consturcție sau așa ceva – după cum ne-au spus doamnele de acolo).
    Singurele diorame de complexitate mai mare (dar cu alt mod de funcționare/construcție) sunt cele de la Miniatur Wunderland din Hamburg.

    • Alex. zice:

      Da @Ana, mai sunt multe de făcut… pe de altă parte, așa cum spuneți, suntem diferiți. Fetelor mele (celei mici mai ales) le plac trenurile… la un nivel greu de cuantificat 🙂
      Cât despre urcat în locomotive, vagoane etc. vă recomand să urmăriți programul muzeului. Noi am prins ceva eveniment acolo în care au adus pe tot peronul de pe partea muzeului toate modelele de vagoane și locomotive, iar în parcare au făcut inclusiv plimbări cu mocănița.
      Într-adevăr dacă ar sta mai bine la comunicare toată lumea ar avea de câștigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.