Grădinițele din pădure. Abordarea fresh a educației

Screen-Shot-2015-10-25-at-10.14.26-AM

Tarile nordice devin din ce in ce mai atractive cand vine vorba despre educatia copiilor. Peste 10% din gradinitele din Danemarca sunt in paduri sau parcuri. Stockholmsgave Centrum este o gradinita dintr-un orasel de langa Copenhaga.  Baza materiala nu e formata din calculatoare de ultima generatie, grupuri de montaj, cursuri complicate si sali de clasa decorate in roz.

gradinita

gradinita1

Danezii pornesc de la ideea ca cel mai important in viata unui copil este joaca in aer liber, e vital sa descopere natura, sa isi dezvolte abilitatile si sa invete sa se descurce singur.  Asa ca aici copiii au la dispozitie un parc natural de 17 hectare, construiesc casute pentru pasari, taie lemne, invata sa faca focul, sa recunoasca animalele. Cele mai multe ore se petrec in aer liber. Directorul gradinitei povesteste amuzat cum in prima zi fetitele vin imbracate in roz, iar dupa o saptamana uita de pretiozitate si intra cu picioarele in noroi si au râme în buzunar. Educatorii cred ca până la vârsta de 6 ani e mai importanta invatarea acestui gen de deprinderi decat educatia academica intre patru pereti. Copiii devin mai prietenosi, mai siguri pe ei si mai descurcarcareti.

gradinita2

gradinita3

Forest Kidergarden este un concept care strange din ce in ce mai multi fani in toata lumea. SUA, Canada, Germania, Danemarca si Suedia sunt tarile in care ideea ca educatia in aer liber devine din ce in ce mai populara.

SUrsa foto, aici.

Mai multe detalii, aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.