Ana Smădeanu. Miss Energie. Omul de PR mereu cu zâmbetul atașat

anasmadeanu2

Energie pură. Asta simți când stai în preajma Anei Smădeanu. A făcur carieră în presă și apoi a trecut cu eleganță spre PR. E unul din speciliștii pieței avînd în portofoliu clienți mari:   ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism ), Happy Tour (cel mai mare grup de turism din Romania), Orhideea Spa, Why Denis, Cellulem Block, 7card, Proinvest Group sutn doar o parte din companiile de care se ocupă.

Vă invit să o cunoașteți pe Ana și vă mărturisesc: a fost complicat la ședința foto să o facem să stea la poză, pentru că îi sună non stop telefonul și în plus ea de felul ei nu stă locului o clipă.

Ana Smădeanu, eu cred că tu esti cea mai energică femeie pe care o cunosc. De unde atâta energie?

De la cafea ar spune unii (hihi). Eu mereu am fost energică, fresh la 7 dimineața, cu o agendă plină, alergând dintr-un loc în altul. Bunica mea îmi spunea că sunt ca argintul viu. Îmi place să fiu în mișcare mereu, să am multe provocări, să mă zbat să iasă lucrurile bine. Nu pot să stau locului prea mult, să fiu inactivă, pentru că am impresia că trece viața pe lângă mine. De multe ori mă întreb și eu dacă n-ar fi mai bine să o las mai moale, să dorm duminica până la 12 și să plec de la birou pe la 5-6. Poate după o lună fără cafea îmi iese. Who knows?

anasmadeanu3

anasmadeanu4

 

Ai lăsat presa scrisă, salariul fix lunar și ai trecut la viața pe cont propriu. Ai vreun regret?

Nu aș spune că am vreun regret. Am nostalgia de a alerga după un subiect, de a intervieva pe cineva, de a merge la conferințe, de a face machete (care în vremea când făcem presa erau un stres), de a-mi vedea semnătura pe un material. Presa are farmecul ei, destul de greu de înțeles, poate, pentru cei care nu au lucrat într-o redacție. Mereu o să mă gândesc cu drag la aceea perioadă.

Când lucrai la Capital te ocupai de TOP 300. Ai cunoscut toți bogații României. Care te-a impresionat cel mai tare?

TOP 300 era o muncă în echipă, nu-i întâlneam eu chiar pe toți. Posibil ca, de-a lungul anilor, să mă fi interesectat, cu diverse ocazii, cu toți 300 ai revistei Capital, respectiv 500 ai revistei Forbes. Fiecare avea povestea lui, mai mult sau mai puțin interesantă. Am avut ”preferații” mei, dacă pot spune așa, datorită afacerilor pe care le-au construit (business-uri de success în zona retailului sau mari producători, de ex.), simplității pe care o expuneau în pofida unei averi care i-ar fi făcut pe alții să epateze.

 Ce au în comun oamenii cu averi fabuloase?

Curajul. Cred că îți trebuie curaj și atunci când faci bani din speculă (de orice fel), dar mai ales atunci când faci un business care creează zeci sau sute de locuri de muncă.

anasmadeanu5

 Ești PR pentru mai multe companii de success în România. Cum ți-ai cucerit clienții?

Îmi place să cred că i-am cucerit de pe vremea când eram jurnalist. Aproape toți clienții mei sunt companii cu care am interacționat în toți acești ani de presă, companii cu ai căror manageri am avut nenumărate interviuri. Restul sunt firme cărora le-am fost recomandată tocmai de respectivii clienți. Mă bucur că au avut încredere în mine.

 E o rumoare pe piață că sunt prea mulți oameni care fac PR fără habar. Ce le spui celor care vor să facă business în PR.

Fiecare e dator să încerce un business, fie el și PR. Cât de bine se pricepe o va spune evoluția lui în piață. Ce le spun celor care vor să facă un business în PR? Ce spun de altfel oricui vrea să înceapă o afacere. Cunoaște-ți domeniul și piața pe care vrei să activezi! Asta în primul rând. Apoi… alocă-i businessului timp, răbdare și atenție la detalii.

anasmadeanu7

 Înțeleg patronii români cu ce se mănâncă PR-ul și comunicarea? Te ascultă?

Ai mei cam înțeleg. De cele mai multe ori mă ascultă. Cred că și companiile românești încep să înțeleagă necesitatea unei comunicări cu presa sau a uneia cu clienții finali prin intermediul social media.

Ai organizat  evenimente, mai mici sau mai mari. Care a fost cea mai mare provocare și ce e cel mai greu când organizezi un eveniment (petrecere, lansare)?

Nu pot spune că am o vastă experiență în organizarea de evenimente. Cred că, indiferent de mărimea lor, cea mai mare provocare sunt invitații, mai ales dacă lista este completată de vedete, iar ținta este vizibilitatea mare în presă a evenimentului.

 Te ocupi și de ivisit.ro, un site dedicate turismului. Cum ți-a venit ideea să îl faci?

Încă de când lucram în presă am vrut să-mi fac un site (nu blog) de știri din turism (turismul și transporturile aeriene fiind domenii pe care le acopeream ). Nu am niciodată timp să scriu și au fost întotdeauna alte priorități. După ce treci de la un program de lucru de dimineață până seara la unul de câteva ore pe zi, începi să te gândești la ceea ce ți-ar fi plăcut să faci dar nu ai avut timp. Începi să scrii, să nu-ți pierzi îndemânarea. Prietenul meu m-a încurajat să demarez proiectul, chiar dacă deja luasem calea PR-ului. Așa a pornit ivisit.ro, împreună cu alte 2 jurnaliste, Ana (care în ultimele luni a tras mult să crească siteul) și Gabi (PR-iță cot la cot cu mine), fără de care nu aș fi putut să-l cresc, mai ales că am revenit la programul meu normal de lucru :D.

anasmadeanu8

 Care crezi că sunt greșelile pe care le fac hotelierii români?

În primul rând, nu putem să băgăm toți hotelierii români în aceeași oală. Sunt mulți care fac lucrurile bine, fără greșeală. Cred că problemele sunt la capitolul servicii, respectiv la raportul calitate-preț.

Ce le spui românilor care sunt preocupați de vacanțele în străinătate. Cum îi faci să viziteze țara lor?

Nu-i faci să viziteze țara lor îndemnându-i să renunțe la vacanțele în străinătate. Cred că mulți nu-și cunosc țara, nu cunosc obiectivele turistice. Există România – destinație turistică – și mai departe de litoral sau Valea Prahovei. Pe de altă parte, chiar dacă cunosc destinația x, nu prea au ce face acolo, prin urmare, nu-i poți trimite să se uite la stele. Mai sunt cazurile în care s-au făcut nenumărate investiții în diferite zone însă românii nu au auzit de ele. I-aș pune să se documenteze înainte de a cumpăra o vacanță, să ceară recomandări de destinații, inclusiv agenților de turism. Oricum, cred că indiferent de ceea ce le spun, mai contează și serviciile oferite la destinație. Doar așa poți determina un turist să se întoarcă.

 Care a fost cel mai dificil moment al carierei tale?

Cel în care am decis să rămân în presă după ce salariul mi-a ajuns mai mic decât rata la bancă.

 

 Te-ai gândit vreodată să emigrezi?

Oh, daaaa! Prima oară după prima mea ieșire din țară, cred că era 2005, după vreo 3 săptămâni la Barcelona. Atunci chiar m-am interesat cam ce pot face la Barcelona pentru a mă muta acolo. Aveam rezolvată cazarea, dar tot trebuia să trăiesc din ceva. Același gând mi-a trecut prin cap și în anii grei de criză, cu impact major asupra salariilor din presă. Încă mă mai gândesc, de data acesta cauza nu este cea financiară, ci stilul de viață.

anasmadeanu12

 Care este destinația cea mai bună pentru familiile cu copii din România?

Orice destinație din România este bună pentru familiile cu copii. Întrebarea corectă este unde te duci cu copiii în destinația X din România, pentru că revenim la servicii. Au apărut în ultimii ani locuri foarte bune pentru familiile cu copii, ce-i drept, unele cam scumpe pentru România, dar începi să ai de unde alege.

 Care este locul tău preferat din București?

Îmi primul rând, mie îmi place București-ul. M-am născut aici și am crescut pe străzile lui. Îmi place, de exemplu, parcul Ioanid. Îmi plac străduțele din Cotroceni. Parcul Bordei primăvara. Centrul istoric la 12 noaptea, într-o zi de vineri sau sâmbătă, vara.

anasmadeanu9

 Ai 33 de ani și jumătate. De fapt, 25 pentru cine nu te cunoaște. Ce ai fi vrut să faci până la vârsta asta și nu ai făcut?

Sincer, am făcut cam tot ce am vrut. În mare. Dacă intrăm în detalii, nu am sărit cu parașuta, nu m-am plimbat cu elicopterul, nu am ajuns în Asia, Australia, New York, nu m-am măritat, nu am făcut copii :))) Dar de la 25 de ani la 33 jumătate mai e timp pentru toate cele mai sus enumerate.

 Crezi că modelul femeii super active pe picioarele ei prinde la bărbații români sau îi complexează?

Cred că-i complexează pe bărbații superficiali, celorlalți le place.

anasmadeanu6

Ce spune iubitul tău despre cât de mult muncești. Cum face față telefonului care sună non stop?

A zis că-mi va arunca telefonul într-o zi. (rîde:) Dar și al lui sună, și el muncește foarte mult. Are perioade în care lucrează weekend-urile, pleacă o săptămână-două la filmări, sau lucrează o vară întreagă când toată lumea pleacă în concediu. Ne completam 😛

anasmadeanu13anasmadeanu13anasmadeanu13

Te vezi mamă de familie cu 2-3 copii?

 Trei copii nu mi-am dorit niciodată. Și de 2 nu cred că mai e timp. Dar da, mă văd având o familie, un copil. Nu mă văd însă în postura de mamă casnică.

 Crezi că romantismul mai are loc în sufletele noastre de oameni ocupați?

Daaaa. Romantismul stă în gesturile mici care fac cât o excursie peste noapte la Paris. Romantism e când te pupă când crede că dormi, când te ține de mână în timpul nopții, când îți dezăpezește – fără să-ți spună- mașina dimineața când pleacă la birou, iar tu încă îți bei cafeaua în pat, când te așteaptă cu masa pusă, când apari cu un balon și o înghețată la ușă de ziua lui, când îi lași un post it lipit de mobilă, cu ceva declarații, când îi faci un desen, deși ești antitalent etc. Și pot continua lista pe încă 2 pagini.

anasmadeanu11

 Care crezi că e secretul reușitei în viață?

Perseverența

 

foto: Adi Popa

make up: Alexandra Stoica make up

hair: Daniela Barbur

Vestimentație: Urbanik București

Stilist: Andreea Timofti

Shoes: Why Denis

Locație: Hotel Irisa.

Un gând despre &8222;Ana Smădeanu. Miss Energie. Omul de PR mereu cu zâmbetul atașat&8221;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.