De la babic la fine dining: Cum m-a cucerit Dacia Dining

Mâncarea românească e preferata mea. Știu, sună ciudat, dar acum când suntem invadați de
bucătării din toată lumea și prietenii mei zic: „Hai să mâncăm la chinezesc” sau „La indianul
ăla care s-a deschis!” sau, și mai bine, „La japonez, să fie cu stil!” – eu spun de fiecare dată:
românesc! Așa că atunci când am fost invitată la Buzău, la un restaurant care poartă un
nume mai mult decât sugestiv – DACIA Dining – am zis Da cu toată inima și pofta!
A fost o zi întreagă în care am înțeles ce înseamnă ambiția unor oameni de a ține acest
„românesc” foarte sus în industrie. Am vizitat afumătoria Dacia Romanian Gourmet – locul
unde cârnații sunt tratați cu mai mult respect decât un CEO într-o corporație. Am aflat totul
despre Carmangeria RoxAna, o afacere de familie pornită din dragoste pentru gustul
autentic, construită de Sandu Mircea și dusă mai departe de fiica sa, Ana Maria.
După o tură la Muzeul Episcopal Buzău (da, promisiune solemnă: revin cu un articol separat
despre asta – spoiler: clopote, artă sacră și o curte superbă!), am ajuns la restaurantul vieții:
Dacia Fine Dining.
Și aici, o nebunie gastronomică! Risotto cu cârnați de Pleșcoi (da, aceia cu denumire de
origine controlată!), reinterpretări curajoase și creative care-ți fac papilele gustative să
cânte „Trăiască România!”. Meniul este un amestec de rafinament parizian și inimă de
bunică româncă: foie gras cu sfeclă roșie, file de calcan la grătar, tăieței cu babic de Buzău și
brânză de Horezu. Deserturile? Poezie pe farfurie. Inima Reginei Maria – un mousse roșu în
formă de inimă, cu fulgi de cocos și un strop de regalitate.
Restaurantul e foarte frumos, demn de nordul Bucureștiului, acolo unde se întrec cei mai
buni. Dar, surpriză! Se poate și la Buzău. Servire de cinci stele, plating de Instagram și
gusturi ca-n poveștile spuse de bunici – dar rescrise de un chef modern cu diplomă franceză.
Ana Maria Mircea este creierul, sufletul și energia din spatele acestui loc. A fost la „Chefi la
cuțite”, unde a impresionat cu un preparat inedit: tăieței cu babic și brânză de Horezu –
combinație de tradiție și nebunie controlată. În Buzău, tânăra administrează, alături de soțul
ei, „Dacia Romanian Dining”.
Este singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier.
„Se poate și din babicul de Buzău, produs tradițional atestat, să facem un dish rafinat.
Bucătăria românească merită să fie ridicată la rang de artă”, spune Ana Maria. Și chiar așa e.
Ce mi-a plăcut? Tot. De la mezelurile adevărate (nu chestii triste din supermarket), până la
risotto cu Pleșcoi și desertul de regină. O experiență completă, cu zâmbet, eleganță și suflet
românesc.
Îmi place Buzăul. Am trei prietene din localitate și una chiar m-a dus într-un city break aici.
Acum mă bucur că am găsit acest restaurant pe care o să-l vizitez de fiecare dată. Mulțumesc
de invitație!
P.S. A fost și Adi Popa cu mine în această aventură de o zi. În joacă (de-a serioasă), mi-a făcut
fotografii și un reel. Mă rog, la el și joaca e cu lumini bune și unghiuri perfecte. Priviți și
savurați!
Pentru mai multe detalii și rezervări, te invit să vizitezi site-ul oficial: Dacia Romanian
Dining Dacia Dining – Restaurant
COMENTARII (0)

Am întrebat un medic despre 7 mituri legate de vaccinuri, antibiotice, apa cu lămîie
Mituri despre apa cu lămîie, vaccinuri, antibiotice circulă tot timpul pe marele internet.
Am rugat-o pe

Dieta Oloproteică. Ce mănânc, ce beau, cum dorm, cât am slăbit
Au trecut aproape 3 luni de
dietă.
Am slăbit doar 12 kilograme.

Dieta Oloproteică de la Cronos Med. Prima lună
Povestea a început cu adevărat acum câteva luni.
Andreea Berecleanu mi-a vorbit despre profesorul Italian

#ONoapteLa Grădina Vlahiia. Tihnă. Roade. Omenie
Toata viața am visat să trăiesc la țară. Când eram în școală generală eram invidioasă pe colegii mei care

Eu nu vreau nimic de ziua mea
A fost declarația
Mariei înainte de ziua ei.
În martie anul ăsta

#Onoapte la Shagy și Ioana în Sibiu
Într-o zi cred că o să scriu o carte în care o să pun cele mai frumoase locuri în

Forest Valley Chalet. Am fost, am respirat și am vrut să rămân
Goana după liniște e sportul meu preferat.
Dacă mă întreabă cineva ce îmi doresc, spun că vreau puțină liniște.
Nu există comentarii încă.