De ce e obligatorie sarea cu iod în mâncarea oricui

Bio, natural, fresh, vegan, raw vegan….traim într-o lume tot mai preocupată de alimentaţie şi oferta este pe măsură. La fel şi informaţiile. Pe internet găsim zeci de articole cu titluri care mai de care mai alarmiste despre alimente. Dar cât de reale sunt? Să luăm exemplul sării.
unnamed-1
„Sare iodată, pericolul din bucătărie”
 “Sarea iodată ne umple încet, dar sigur, de cancer”
Două titluri false!

unnamed

Sarea iodată este singura care poate fi comercializată legal!
 
În România legea privind iodarea sării a fost implementată în anul 2003 și prevede introducerea iodului în sare pentru orice tip de consum: uman, animal, industrie alimentară. Comercializarea sării neiodate este permisă în România doar în farmacii și magazine tip Plafar.”
Dr. Andreea-Corina Șuvoială, medic specialist endocrinologie
 
 
Iodarea sării nu a fost o decizie comercială, ci una care ţine de sănătate. Iodul este esențial bunei funcționări a glandei tiroide şi poate fi obținut prin consumarea alimentelor bogate în Iod sau îmbogățite cu această substanţă.
Dacă avem prea puţin iod în organism nu se formează  hormonii tiroidieni. Ce înseamnă asta?
 
 
 
În cazul în care deficitul de Iod este sever și apare în timpul sarcinii, poate duce la apariția cretinismului la făt (retard mental, disfuncții neurologice, întârzierea creșterii) și la creșterea mortalității infantile. La copilul de vârstă școlară, deficiența ușoară de Iod determină apariția gușii şi a deficitului intelectual (cea mai frecventă tulburare de învățare).
Dr. Andreea-Corina Șuvoială, medic specialist endocrinologie – Clinica Bio Terra Med
 
 
Internetul este plin de articole care vorbesc despre cât de dăunătoare este sarea iodată. Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că iodarea sării este „un experiment în masă” şi că s-a făcut pentru a îmbogăţii producătorii de E-uri. Greşit. Iodul din sare nu face parte din categoria E-urilor şi nici nu e îmbolnăveşte.
 
Deficitul de Iod din organism poate duce la apariţia cancerului!
 
„Deficitul  de Iod este un factor de risc pentru cancerul tiroidian, crescând în mod special riscul de cancere tiroidiene mai agresive, cancerul tiroidian folicular şi posibil cancerul tiroidian anaplastic”
Dr. Andreea-Corina Șuvoială, medic specialist endocrinologie – Clinica Bio Terra Med
 
 Un studiu făcut anul trecut de un grup de cercetărori elveţieni demonstrează că la nivel mondial sunt aproximativ 2 miliarde de persoane care suferă de deficiență iodată. Iar această problemă este caracteristică ţărilor din lumea a-II-a şi a celor în curs de dezvoltare.
 
Organizația Mondială a Sănătății are şi o recomandare legată de cantitatea de iod pe care trebuie să o consumăm zilnic, în funcţie de vârstă.
 
 
Recomandările OMS pe grupe de vârste:
· 90 mcg/zi pentru copiii sub 5 ani
· 120 mcg/zi pentru copiii între 6 și 12 ani
· 150 mcg/zi pentru copiii de peste 12 ani și adulți
· 250 mcg/zi în perioada de sarcină şi lactație

Statele Unite ale Americii şi Elveţia au dat o lege care prevede iodarea sării încă din 1920. În anul 2015, aproximativ 100 de țări din lume aveau programe naționale de iodare a sării.

 Cu alte cuvinte….sarea iodată este bună în bucate!

Un gând despre &8222;De ce e obligatorie sarea cu iod în mâncarea oricui&8221;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.