Chef Scărlătescu ne propune reteța lui de sarmale pentru Crăciun
* Vine soacra la masă , dar voi ați lucrat până în Ajunul Crăciunului și nu ați pus piciorul în bucătărie? Puteți comanda sarmalele lui Scărlătescu pe www.incaunavarog.ro . Sunt făcute ca la mama acasă și va fi atât de surprinsă, încât va mai cere o porție. Și știm cu toții cum sunt soacrele... * Vrei să ai cea mai reușită poză de Crăciun de pe Instagram? Atunci nu trebuie să lipsească hashtag-ul #sarmaleleluiscarlatescu. În loc de cadouri , vor curge like-urile * Șervețelele roșii, crenguța de brad și oala cu sarmalele lui Scărlătescu te vor scăpa orice alte cheltuieli pe decorațiuni și aranjamente Dacă totuși vreţi să vă testaţi abilităţile la gătit, vă las mai jos reţeta: 2 kg ceapă 4 kg de carne tocată de porc 500 gr orez 40 gr piper 11 gr/kg sare 1 bucată de afumatură Bulion Varză muratăÎncepem prin a toca ceapa mărunt, după care o călim până prinde o culoare uşor aurie şi o lăsăm puţin la răcit. Apoi, o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion.Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumatură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adaugăm apă şi un pic de ulei, după care le bagăm la cuptor. Fierte cu dichis, mai bine de 4 ore, Sarmalele lui Scarlatescu, ţi se vor topi în gură.
Mihaela Bilic cu 5 răspunsuri la întrebările cheie despre alimentația copilului
Am fost ieri la Social Media for Parents şi în panelul specialiştilor prima care a cuvântat a fost Mihaela Bilic, faimoasa nutriţionista. Pornind de la cartea ei proaspăt lansată, ABC de nutriţie, Mihaela Bilic ne-a explicat ce greşeli facem ca părinţi în alimentaţia copiilor noştri. Ca să nu mai existe probleme, trebuie să ne răspundem corect la 5 întrebări simple De ce mănânci?
Copilul trebuie să mănânce de foame şi să se oprească atunci când se satură. De aia insistenţa noastră " hai mai ia o lingură de ciorbiţă " nu e bună. Copilul ştie mai bine că noi când se satură. El trebuie să mănânce pentru că îi e foame , nu de plicitiseală şi nici de nervi. Aşadar, NU încerca să impuni din exterior cantitatea, mâncarea nu trebuie să fie nici recompensă, nici pedeapsă.Cum mănânci?
Copilul trebuie încurajat să îşi cunoaca simţurile. Trebuie lăsat să se murdărească la masă cu mâncare, trebuie lăsat să guste şi să bucătărească. Primul instinct al copilului este să refuse o mâncare nouă, el e tentat să aibă o monotonie alimentară. ( Asta apropo de cei disperaţi ca mine că mănîncă doar ciorbă, şniţel cu piure, salată, peşte şi pizza )Unde şi cu cine mănînci ?
Masa trebuie să fie masă. Dacă se poate în familie măcar la mic dejun şi cină. Trebuie acordată atenţie mâncării, trebuie stârnită curiozitatea copilului, lăsat să ajute la pregătirea mesei. Atenţie: fără ecrane, fără alte activităţi!Când mănânci?
Mâncarea trebuie să fie bazată pe plăcere, echilibru, socializare. Copilul trebuie să aibă 3 mese, mic dejun, prânz, cină plus o gustare. Atenţie: Gustare, nu ronţăială! Un sandvici cu şuncă şi caşcaval, pe care şi-l prepară singur eventual e mai bun decât orice produs ambalat.Ce şi cât mănânci?
Alimentaţia trebuie să fie diversă, dar moderat cantitativ. Puţin din tot. Porţia copilului nu trebuie să fie egală cu a ta. Noi suntem tentaţi să le punem în farfurie aproape cât ne punem nouă. " Uitaţi-vă la palmele lor, asta e porţia! " ne-a spus Mihaela Bilic.Copiii sunt din ce în ce mai activi aşa că nu trebuie să ne speriem că sunt şi mai slăbănogi. Nu trebuie să îi forţăm să mănânce. Şi încă ceva ce mi-a rămas în minte: Putem să dăm carne de porc celor mici. Bine, nu orice. Dar muşchiuleţul de porc are 4% grăsime, mai puţin decât orice carne de vită.
Pentru amintiri frumoase din copilărie: O promoție pufoasă de la Delaco
Toată copilăria mea am colecționat diverse. Întâi capace de sticlă colorate, apoi surprize de gumă și când am mai crescut un pic am început să adun cutiuțe ( obicei pe care îl păstrez si acum ) Mi-a atras atenția campania simpatică a celor de la Delaco: o promotie cu pufoșenii. Da, da ai citit bine: cu pufosenii. 26 de brelocuri cu figurine haioase sunt premiile puse la bataie de Delaco. ț Regulile sunt simple: La fiecare 4 cutii de brânză pufoasă cu smântână cumpărate care au atașate manșonul promo, primeste acasa prin curier, un breloc pufos. La Alegere. Le ai pe toate aici, pe site. Suplimentar la 2 pufosi primiti esti inscris automat in tombola saptamanala unde poti castiga una din cele 200 de pufosenii mari. Brelocurile sunt frumoase, pufoase si sunt din material de buna calitate, nu-s chinezarii ieftine. Sunt fan Delaco, am devenit fan datorita Mariucai. Nu sunt genul de mama absolut obsedata de bio eco dar sunt atenta ce ii dau copilului de mancare. Iar cei de la Delaco au o gama dedicata copiilor foarte, foarte bună! https://www.youtube.com/watch?v=th4hR6wwslE Campania pufoasa se desfasoara pina pe 30 aprilie. Aveti toate detaliile aici.
Cadouri de Crăciun cu mult suflet românesc
Să ridice mâna cui nu îi plac cadourile. Cine nu zâmbește când primește telefonul curierului: aveți un pachet pe numele dumneavoastră, sunteți la adresă? ( si stii ca e un cadou pentru ca nu ai comandat nimic in ultima vreme ) Decembrie e luna cadourilor la propriu și la figurat și de aia am decis să fac zi de zi propuneri de cadouri pe gust meu dar să vă și arăt ce daruri primesc. Si va sugerez sa faceti surprize celor dragi oricat de mic e bugetul pe care il aveti. Am văzut tot felul de coșuri umplute cu produse mai mult sau mai puțin sănătoase sau frumoase. Dar, frumusețea de aranjament cu produse 100% romanesti upgradate la vremurile noastrele le bate pe toate. Mai bine vă arăt fotografiile: Sună ca in povestile de iarna cand la mic dejun ai plăcinta bunicii, mini cozonac si turta tulce. Toate de la Camera de zi, o poveste pusa la cale de doua doamne ( Ruxandra si Valentina) care s-au mutat din birou in bucatarie si fac numai si numai bunatati. Chef Horia Simon este un domn care a inteles ca esentele tari se tine...in borcane mici. Povestea lui se numeste: Les Mignonnes de Simon. Combina fructe si legume si mirodenii in niste variante la care nu te-ai gandit: dulceata de cirese cu cafea sau pesto de leurda. Ca sa nu mai zic de piureul de dovleac. Pe cat de bine arata pe atat de bun e si la gust *** Multumesc, Andra și Răzvan Pascu, de la Travel Focus, o asociație care promovează gastronomia romaneasca, obiceiurile romanesti si scoate in fata micii producatori locali. Mi-a placut degustarea, am simtit ca sarbatoarea Craciunului e si mai aproape 🙂 foto: Photochef by Adi Popa
Anca Lungu: " Mamele responsabile nu cresc oameni simpli, cresc oameni sănătoși, echilibrați, armonioși"
Colega mea Anca Lungu pe care toatp lumea o cunoaște ca Prințesa Polonic se pregateste de lansarea primei carti de retete pentru copii. "Retete alese pentru printi si printese" este unica pe piata romaneasca in sensul ca e prima carte care ii invata pe copii sa gateasca. Fiecare dintre cele 13 retete magice si sanatoase ale Printesei Polonic este insotita de un basm cu eroi gurmanzi, ilustrat cu mult talent de Loreta Isac. De altfel intreaga carte este insufletita de o imbinare intre grafica si fotografie. Ea a fost gandita ca un suport de joaca pentru copii dar si ca un ajutor de nadejde pentru parintii care vor sa-si determine copiii sa manance mai sanatos. Dupa fiecare reteta si poveste culinara, exista o pagina dedicata parintilor care cuprinde informatii nutritionale despre ingredientul principal din reteta. De exemplu, la reteta de paste fermecate cu pesto de merisoare parfumate, parintilor li se explica de ce ar trebui sa cumpere intotdeauna paste integrale pentru copiii lor. In acelasi timp cartea ii indeamna pe copii si parinti sa petreaca timp de calitate impreuna. Din cand in cand Printesa Polonic ii sfatuieste pe cei mici sa apeleze la ajutorul unui adult pentru diferite operatiuni mai complicate. Am stat de vorba cu Anca pentru ca am vrut sa aflu cat mai multe despre aceasta carte. Cum ti-a venit ideea?
Ideea mi-a venit inca de pe vremea in care eram jurat la emisiunea de gatit pentru copii, Junior Chef. Am descoperit ca exista extrem de multi copii care au aceasta pasiune dar nicio carte dedicata lor. Mie imi place sa scriu si sa gatesc. Era nevoie de un produs pentru aceasta nisa, asa ca m-am apucat de selectat retete si apoi de brodat povesti pe marginea ingredientelor.Tu esti super creativa in bucatarie. Cum ai selectat retetele, cat de greu a fost sa ramai la 13?
Initial au fost mult mai multe retete, dar dupa mai multe preselectii am ramas la 13. 13 e un numar norocos pentru mine si pare a fi incarcat cu energia de care aveam nevoie pentru aceasta carte. Am ales cu grija retetele, tinand cont de cateva principii: sa fie sanatoase, nutritive, usor de preparat si usor de inclus intr-o poveste. In acelasi timp am incercat sa acopar toate categoriile: paste, supe crema, salate, gustari, bauturi si deserturi.Povesteste-ne de grafica. Cine a facut minunatiile de desene? V-ati consultat sau i-ai dat mana libera?
Loreta Isac este autoarea ilustratiilor, ea insasi un personaj desprins dintr-o poveste. Pe Loreta o cunosc de cativa ani si am devenit fanul ei dupa ce am participat la una dintre expozitiile sale. Am felicitat-o si i-am spus ca la un moment dat eu voi scrie o carte iar ea va fi cea care o va ilustra. M-am tinut de cuvant si ma bucur ca in cele din urma am reusit sa colaboram. Loreta e un om foarte talentat si deseneaza pe gustul meu. Ne-am consultat in privinta ilustratiilor, insa n-am ingradit-o, dimpotriva, am lasat-o sa ma uimeasca, asa cum o face de fiecare data.Care este sfatul tau cel mai pretios pentru mamici cind vine vorba de alimentatia copiilor?
Copilul cu o alimentatie echilibrata de azi e adultul echilibrat si sanatos de maine. Mamele responsabile nu cresc oameni simpli, cresc oameni sanatosi, echilibrati, armoniosi. Asa ca sfatul ar fi sa trateze alimentatia copiilor pe masura importantei sale.Ce nu i-ai da niciodata Nataliei să mănânce?
Nataliei nu i-as da niciodata sa manance mezeluri, margarina, mare parte din dulciurile din comert, racoritoare carbogazoase.Dezvăluie-ne un secret din carte.
Desi se adreseaza copiilor, cartea e gandita si ca o unealta pentru parinti. O unealta care ii ajuta sa petreaca timp de calitate cu copiii lor, sa-i determine sa manance preparate mai sanatoase si sa-i ajute sa-si dezvolte abilitati in bucatarie. Asa ca unul dintre secrete, pe care il pot dezvalui, este ca dupa fiecare reteta exista o pagina dedicata parintilor, o pagina cu informatii nutritionale despre ingredientul cheie din reteta.Ce faci daca micuta ta cand va creste te anunta ca vrea sa fie bucatareasa?
O incurajez si o sustin sa nu devina o bucatareasa, ci cea mai buna bucatareasa din cate au existat vreodata!De ce ar cumpara parintii această carte pentru copiii lor ? In primul rand pentru ca acesta carte e aliatul lor in lupta grea pe care o duc zilnic pentru o alimentatie sanatoasa. In al doilea rand pentru ca vor crea un cadru perfect de petrecere a timpului liber impreuna cu copii lor. Multe dintre retete trebuie sustinute de un adult caruia ii revin anumite sarcini mai complicate. In al treilea rand pentru basmele care insotesc retetele si care pot fi citite inclusiv seara, inainte de culcare, ca un preambul a ceea ce vor gati impreuna in ziua urmatoare. Si in al patrulea rand pentru ca vine Craciunul si cred ca este cadoul perfect pentru un copil caruia ii place sa gateasca. Pe 12 decembrie, la Seneca AntiCafe, Prințesa Polonic lansează "Rețete alese pentru prinți și prințese" . Cartea va putea fi în curând comandată online de pe www.inio.ro
Chef Joseph Hadad, premiat cu Gold Quality Award la Paris
V-am povestit in mai multe randuri aici pe blog despre Chef Joseph Hadad, acest om care a dus nivelul fine dining atat de sus in Romania. L-am cunoscut, am stat de multe ori de vorba, am fost si la cursurile dânsului si sunt absolut fascinata de personalitatea sa si de puterea de munca. Duminica a fost o zi extrem de mare pentru faimosul chef. La Paris, in cadrul conventiei anuale World Quality Convention, Chef Joseph Hadad a primit trofeul de aur, Gold Quality Award, ca o recunoastere a contributiei sale in industria serviciilor de calitate, prin proiectul de suflet, restaurantul Joseph by Joseph Hadad.
“Am fost mandru sa ma aflu printrei ei. Chiar daca business-ul meu e mic, in comparatie cu cele ale majoritatii aflate acolo, simt ca e puternic si pe drumul cel bun. M-am bucurat ca am avut ocazia sa le spun tuturor ca Romania e minunata, ca oamenii sunt frumosi si ca facem si noi lucruri grozave. Am incercat sa ii invit pe cat mai multi sa vina sa ne viziteze tara. Alaturi de echipa mea, am creat in doar 3 ani un reper pe piata restaurantelor din Romania. Am mers pe o reteta invatata de la familia mea, de la care nu fac rabat. Recunoasterea calitatii ma bucura, dar ma responsabilizeaza in aceiasi masura si ma motiveaza si mai tare. Este important sa fii deschis si sa inveti mereu. Cei care nu se blazeaza si invata continuu, vor cuceri lumea”, a spus Chef Joseph Hadad dupa ceremonie.M-am bucurat tare sa il vad acolo unde ii este locul, langa oameni de top din toata lumea. Succesul lui Chef Joseph Hadad e de necontenstat. A intrat prima data in bucatarie cind era copil si a stiut ca asta vrea sa faca. Cat de important este ca a fost lasat pe drumul lui de catre parinti, incurajat._ a fost esential, as zice. Nu l-a presat nimeni sa se faca inginer sau avocat. Dupa 40 ani de munca, acest om este o dovada vie a faptului ca munca, tenacitatea si talentul te duc acolo unde iti e locul: SUS: Tot mai SUS.
Reese Witherspoon si micul dejun funny pentru copii
Blonda de la drept are imaginatie. Ca orice mama din lumea asta care stie sa faca din masa un prilej de joaca pentru copiii ei. Vedeta a fotografiat creatiile sale din bucatarie si le-a postat pe Instagram.
Sursa foto: Instagram
Reţete sănătoase cu Tania. Supă cremă de ciuperci
- 1 cana de linte rosie
- 2 cani de ciuperci proaspete
- 1 ceapa mare
- 1 morcov
- 1 telina mica
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita de chimen zdrobit
- 1 lingurita de coriandru zdrobit
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 4 cani de apa
Mod de preparare
- 1. Punem 4 cani de apa la fiert intr-o cratita. Peste apa fiarta adaugam lintea rosie si o lasam sa fiarba 15-20 de minute.
- 2. Se marunteste ceapa, morcovul, telina, ciupercile, usturoiul si se pun la inabusit cu 3 linguri de apa, aproximativ 10 minute (nu folosesc ulei la calit, prefer sa folosesc uleiul crud la sfarsit)
- 3. Cand legumele si ciupercile sunt aproape gata se pun peste lintea fiarta, se adauga chimenul, coriandrul, sarea, uleiul de masline si se paseaza cu ajutorul unui robot sau blender vertical.
Tărăncuța urbană ne spune care este tradiția despre înroșitul ouălor
* guest post Tărăncuța urbană Pentru fiecare dintre noi cea mai mare sărbătoare creștină este Învierea mântuitorului Iisus Hristos, adică Paștele. Femeile vopsesc și încondeiază ouăle de Paști în Joia Mare, numită și Joia Patimelor sau Joia Neagră, ultima joi din Postul Paștelui. Ouăle înroșite și fierte în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. O legendă spune că după răstignire, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pilat, invitat la un ospăț dat în cinstea lui de mai-marii evreilor, îngândurat și îndurerat ținea un ou în mână. Tocmai în acel moment, un centurion năvăli în sală, strigând înspăimântat: 'Hristos a înviat!'. Sceptic, Pilat a replicat: ”O sa învie, când se va înroși oul acesta”. Și oul s-a înroșit pe dată. Minunea l-a făcut pe roman să scape oul din mână. De atunci, se zice, a rămas obiceiul ciocnirii ouălor roșii. De fapt, este vorba de substituirea simbolică a sacrificiului prin lovirea ouălor în cap. Legenda mai spune că, în dimineața Duminicii după Înviere o frumoasă copilă, cu poala plină de ouă, mergea către piața din Ierusalim pentru a le vinde. Întâlnindu-se pe drum cu un tânăr evreu de viță nobilă, impresionat de vestea pe care o aflase, îi spune, în loc de bună ziua, ”Hristos a înviat!”. De atunci a rămas obiceiul ca oamenii să se salute la Înviere cu aceste vorbe. În Duminica Paștelui trebuie să te speli cu apă în care se află un ou roșu și câteva monezi. Oul roșu semnifică sănătatea, iar banii bogăția. La masă se ciocnesc ouăle roșii. Rețeta tradițională pentru înroșitul ouălor este aceea de folosire a unor ouă cu coajă albă, pentru că de acestea se prinde mai bine pigmentul. O altă indicație ar fi ca ouăle să fie curățate bine de grăsime. Există credința ca în cursul zilei de Joia Mare nu este bine să dormi, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș un an întreg. În special dacă doarme o femeie, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul. Joia Mare este considerată o zi binefăcătoare și apărătoare a morților. De aceea, morții vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii. De asemena, în Joia Mare deobicei nu e prea cald dimineața, așa că se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poată încălzi. Toate slujbele, pomenirile și parastasele care au început în prima sâmbătă a Postului Mare, durează numai până în Joia Mare. În unele locuri se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomană, pentru sufletul morților. În alte părți se împart la biserică colivă și colaci. Joia Mare este ziua în care se pomenesc morții. Mai multe articole despre traditii gasiti pe siteul www.tarancutaurbana.ro sursa foto: pinterest
Concurs. Câștigă dulciuri de poveste semnate de Chef Joseph Hadad pentru sărbătoarea Paștelui
Update : Buna dimineata! Avem o castigatoare, raspunsul extras de sistemul random.org este numarul 3. Roxana Bejan, felicitari! Vine Paștele și știu că vă gândiți la cadouri, la cozonac, la dulciuri. Vă prezint acum dulciurile create de Chef Joseph Hadad pentru frumoasa sarbatoare. Sa facem un scurt bilanț delicios. Lista e deschisă de o rețetă marocană de dulceață de gutui cu nuci pecan, rețetă pe care Chef Joseph Hadad a furat-o de la mama lui. Urmează biscuiții cu gem de curmale și biscuitii cu migdale și miere. Biscuiții cu ciocolată și cafea sunt preferații mei, pentru că au un gust ieșit din comun. Intrebarea pentru concurs va trimite direct cu gândul la copilărie: Care a fost desertul vostru preferat atunci când erați mici? Lăsați un comentariu, aleg luni dimineață câștigătorul pe care îl anunț tot luni la prânz. Alegerea norocusului o voi face cu ajutorul sistemului random.org. Aveti mai sus deserturile de autor by Chef Joseph Hadad. Sunt disponibile in orice combinatii, in cos de rafie, cutie cadou sau ambalate individual. Comenzi pana pe data de 8 Aprilie la: contact@koon.ro
Fifi's kitchen: tarta vieții. De această dată cu budincă de ciocolată și ananas
Săptămîna trecută am postat pe blog prima rețetă. M-a ajutat Photochef by Adi Popa cu fotografiile. Prietenii mei n-au cârcotit pentru că știu că nu mi-e străină bucătăria. Desigur, nu prea am timp, dar de gătit, gătesc. Revin azi tot cu tarta copilăriei mele. De această dată cu cu ciocolată și ananas. Procesul de producție îl găsiți aici. Recomand oricui acest desert. E simplu de făcut și arată spectaculos.
Fifi's kitchen: Tarta vieții, desertul copilăriei mele. Cu vanilie, căpșuni și afine
În bucătăria mamei mele a fost mereu miros de prăjituri, pentru că a mea mamă e EXPERTĂ. Și când spun expertă ma refer că ea face torturi din alea cu etaj, îmbrăcate în marzipan. Nu intru în detalii pentru că eu sunt fooooarte departe de performanțele ei. Încerc, cumva să nu o fac de rușine. Dacă la ciorbe și tocănițe mă super pricep cu prăjiturile....complicat:) Tarta asta de o vedeți mai jos se face însă ușor fix in 30 de minute: - un pandispan simplu din 3 oua, 3 linguri de zahar si 3 linguri de faina ( se bat albusurile, se adauga zaharul si juma de linguriță de oțet, apoi galbenusurile. La final faina care se amesteca usor de jos in sus, sa nu se lase albusurile ) - tava o ung cu unt si o tapetez cu faina, pun compozitia si apoi la cuptor incalzit la 170 de grade 16- 17 minute - insiropez cu sirop de apa cu rom - o budinca de vanile de la dr. oetker ( nu, nu fac reclama dar aia e ) - capsuni si afine. Le pun rapid pentru ca budinca se inatreste foarte repede - un plic de gelatina pentru torturi. Atenntie, gelatina doar dupa ce s-a racit bine, bine tarta. Poftă bună 🙂 foto: photochef by Adi Popa