Mihaela Bilic cu 5 răspunsuri la întrebările cheie despre alimentația copilului

Am fost ieri la Social Media for Parents şi în panelul specialiştilor prima care a cuvântat a fost Mihaela Bilic, faimoasa nutriţionista.

bilic

Pornind de la cartea ei proaspăt lansată, ABC de nutriţie, Mihaela Bilic ne-a explicat ce greşeli facem ca părinţi în alimentaţia copiilor noştri. Ca să nu mai existe probleme, trebuie să ne răspundem corect la  5 întrebări simple

De ce mănânci?

Copilul trebuie să mănânce de foame şi să se oprească atunci când se satură. De aia insistenţa noastră ” hai mai ia o lingură de ciorbiţă ” nu e bună. Copilul ştie mai bine că noi când se satură. El trebuie să mănânce pentru că îi e foame , nu de plicitiseală şi nici de nervi. Aşadar, NU încerca să impuni din exterior cantitatea, mâncarea nu trebuie să fie nici recompensă, nici pedeapsă.

Cum mănânci?

Copilul trebuie încurajat să îşi cunoaca simţurile. Trebuie lăsat să se murdărească la masă cu mâncare, trebuie lăsat să guste şi să bucătărească. Primul instinct al copilului este să refuse o mâncare nouă, el e tentat să aibă o monotonie alimentară. ( Asta apropo de cei disperaţi ca mine că mănîncă doar ciorbă, şniţel cu piure, salată, peşte şi pizza )

Unde şi cu cine mănînci ?

Masa trebuie să fie masă. Dacă se poate în familie măcar la mic dejun şi cină. Trebuie acordată atenţie mâncării, trebuie stârnită curiozitatea copilului, lăsat să ajute la pregătirea mesei. Atenţie: fără ecrane, fără alte activităţi!

Când mănânci?

Mâncarea trebuie să fie bazată pe plăcere, echilibru, socializare. Copilul trebuie să aibă 3 mese, mic dejun, prânz, cină plus o gustare. Atenţie: Gustare, nu ronţăială! Un sandvici cu şuncă şi caşcaval, pe care şi-l prepară singur eventual e mai bun decât orice produs ambalat.

Ce şi cât mănânci?

Alimentaţia trebuie să fie diversă, dar moderat cantitativ. Puţin din tot. Porţia copilului nu trebuie să fie egală cu a ta. Noi suntem tentaţi să le punem în farfurie aproape cât ne punem nouă. ” Uitaţi-vă la palmele lor, asta e porţia! „ ne-a spus Mihaela Bilic.

Copiii sunt din ce în ce mai activi aşa că nu trebuie să ne speriem că sunt şi mai slăbănogi. Nu trebuie să îi forţăm să mănânce.

Şi încă ceva ce mi-a rămas în minte: Putem să dăm carne de porc celor mici. Bine, nu orice. Dar muşchiuleţul de porc are 4% grăsime, mai puţin decât orice carne de vită.

Cadouri de Crăciun cu mult suflet românesc

Să ridice mâna cui nu îi plac cadourile. Cine nu zâmbește când primește telefonul curierului: aveți un pachet pe numele dumneavoastră, sunteți la adresă? ( si stii ca e un cadou pentru ca nu ai comandat nimic in ultima vreme )

Decembrie e luna cadourilor la propriu și la figurat și de aia am decis să fac zi de zi propuneri de cadouri pe gust meu dar să vă și arăt ce daruri primesc. Si va sugerez sa faceti surprize celor dragi oricat de mic e bugetul pe care il aveti.

Am văzut tot felul de coșuri umplute cu produse mai mult sau mai puțin sănătoase sau frumoase. Dar, frumusețea de aranjament cu produse 100% romanesti upgradate la vremurile noastrele le bate pe toate. Mai bine vă arăt fotografiile:

12364488_1018862741467805_1541699477_o

 

Sună ca in povestile de iarna  cand la  mic dejun ai plăcinta bunicii, mini cozonac si turta tulce. Toate de la Camera de zi, o poveste pusa la cale de doua doamne ( Ruxandra si Valentina) care s-au mutat din birou in bucatarie si fac numai si numai bunatati.

12325025_1018867281467351_1584568597_n

Chef Horia Simon este un domn care a inteles ca esentele tari se tine…in borcane mici. Povestea lui se numeste: Les Mignonnes de Simon. Combina fructe si legume si mirodenii in niste variante la care nu te-ai gandit: dulceata de cirese cu cafea sau pesto de leurda. Ca sa nu mai zic de piureul de dovleac. Pe cat de bine arata pe atat de bun e si la gust

12325439_1018862728134473_1313178425_n

12356162_1018862734801139_1439104088_o

12364381_1018862738134472_1478667565_o

 

*** Multumesc, Andra și Răzvan Pascu, de la Travel Focus, o asociație care  promovează gastronomia romaneasca, obiceiurile romanesti si scoate in fata micii producatori locali. Mi-a placut degustarea, am simtit ca sarbatoarea Craciunului e si mai aproape 🙂

foto: Photochef by Adi Popa

Chef Joseph Hadad, premiat cu Gold Quality Award la Paris

V-am povestit in mai multe randuri aici pe blog despre Chef Joseph Hadad, acest om care a dus nivelul fine dining atat de sus in Romania. L-am cunoscut, am stat de multe ori de vorba, am fost si la cursurile dânsului si sunt absolut fascinata de personalitatea sa si de puterea de munca.

11012850_526774017463673_8354790815518346099_n

10690089_463990440408698_6090739492074596319_n

Duminica a fost o zi extrem de mare pentru faimosul chef.  La Paris, in cadrul conventiei anuale World Quality Convention, Chef Joseph Hadad a primit trofeul de aur, Gold Quality Award, ca o recunoastere a contributiei sale in industria serviciilor de calitate, prin proiectul de suflet, restaurantul Joseph by Joseph Hadad.

FLO_0808

 

“Am fost mandru sa ma aflu printrei ei. Chiar daca business-ul meu e mic, in comparatie cu cele ale majoritatii aflate acolo, simt ca e puternic si pe drumul cel bun. M-am bucurat ca am avut ocazia sa le spun tuturor ca Romania e minunata, ca oamenii sunt frumosi si ca facem si noi lucruri grozave. Am incercat sa ii invit pe cat mai multi sa vina sa ne viziteze tara.  Alaturi de echipa mea, am creat in doar 3 ani un reper pe piata restaurantelor din Romania. Am mers pe o reteta invatata de la familia mea, de la care nu fac rabat. Recunoasterea calitatii ma bucura, dar ma responsabilizeaza in aceiasi masura si ma motiveaza si mai tare. Este important sa fii deschis si sa inveti mereu. Cei care nu se blazeaza si invata continuu, vor cuceri lumea”, a spus Chef Joseph Hadad dupa ceremonie.

M-am bucurat tare sa il vad acolo unde ii este locul, langa oameni de top din toata lumea.

Succesul lui Chef Joseph Hadad e de necontenstat. A intrat prima data in bucatarie cind era copil si a stiut ca asta vrea sa faca. Cat de important este ca a fost lasat pe drumul lui de catre parinti, incurajat._ a fost esential, as zice. Nu l-a presat nimeni sa se faca inginer sau avocat.  Dupa 40 ani de munca, acest om este o dovada vie a faptului ca munca, tenacitatea si talentul te duc acolo unde iti e locul: SUS: Tot mai SUS.

Reţete sănătoase cu Tania. Supă cremă de ciuperci

Tărăncuța urbană ne spune care este tradiția despre înroșitul ouălor

* guest post Tărăncuța urbană

oua rosii 2

Pentru fiecare dintre noi cea mai mare sărbătoare creștină este Învierea mântuitorului Iisus Hristos, adică Paștele. Femeile vopsesc și încondeiază ouăle de Paști în Joia Mare, numită și Joia Patimelor sau Joia Neagră, ultima joi din Postul Paștelui. Ouăle înroșite și fierte în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.

O legendă spune că după răstignire, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pilat, invitat la un ospăț dat în cinstea lui de mai-marii evreilor, îngândurat și îndurerat ținea un ou în mână. Tocmai în acel moment, un centurion năvăli în sală, strigând înspăimântat: ‘Hristos a înviat!’. Sceptic, Pilat a replicat: ”O sa învie, când se va înroși oul acesta”. Și oul s-a înroșit pe dată. Minunea l-a făcut pe roman să scape oul din mână. De atunci, se zice, a rămas obiceiul ciocnirii ouălor roșii. De fapt, este vorba de substituirea simbolică a sacrificiului prin lovirea ouălor în cap. Legenda mai spune că, în dimineața Duminicii după Înviere o frumoasă copilă, cu poala plină de ouă, mergea către piața din Ierusalim pentru a le vinde. Întâlnindu-se pe drum cu un tânăr evreu de viță nobilă, impresionat de vestea pe care o aflase, îi spune, în loc de bună ziua, ”Hristos a înviat!”. De atunci a rămas obiceiul ca oamenii să se salute la Înviere cu aceste vorbe. În Duminica Paștelui trebuie să te speli cu apă în care se află un ou roșu și câteva monezi. Oul roșu semnifică sănătatea, iar banii bogăția. La masă se ciocnesc ouăle roșii.

oua rosii 1

Rețeta tradițională pentru înroșitul ouălor este aceea de folosire a unor ouă cu coajă albă, pentru că de acestea se prinde mai bine pigmentul. O altă indicație ar fi ca ouăle să fie curățate bine de grăsime.

Există credința ca în cursul zilei de Joia Mare nu este bine să dormi, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș un an întreg. În special dacă doarme o femeie, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul. Joia Mare este considerată o zi binefăcătoare și apărătoare a morților. De aceea, morții vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii. De asemena, în Joia Mare deobicei nu e prea cald dimineața, așa că se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poată încălzi.

Toate slujbele, pomenirile și parastasele care au început în prima sâmbătă a Postului Mare, durează numai până în Joia Mare. În unele locuri se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomană, pentru sufletul morților. În alte părți se împart la biserică colivă și colaci. Joia Mare este  ziua în care se pomenesc morții.

oua rosii

Mai multe articole despre traditii gasiti pe siteul www.tarancutaurbana.ro

sursa foto: pinterest

Concurs. Câștigă dulciuri de poveste semnate de Chef Joseph Hadad pentru sărbătoarea Paștelui

Update :

Buna dimineata! Avem o castigatoare, raspunsul extras de sistemul random.org este numarul 3. Roxana Bejan, felicitari!

Screen Shot 2015-04-06 at 9.45.20 AM

 

 

biscuiti hadad ciocolata

Vine Paștele și știu că vă gândiți la cadouri, la cozonac, la dulciuri. Vă prezint acum dulciurile create de Chef Joseph Hadad pentru frumoasa sarbatoare.

Sa facem un scurt bilanț delicios. Lista e deschisă de o rețetă marocană de dulceață de gutui cu nuci pecan, rețetă pe care Chef Joseph Hadad a furat-o de la mama lui. Urmează biscuiții cu gem de curmale și  biscuitii cu migdale  și miere.  Biscuiții cu ciocolată și cafea sunt preferații mei, pentru că au un gust ieșit din comun.

Intrebarea pentru concurs va trimite direct cu gândul la copilărie: Care a fost desertul vostru preferat atunci când erați mici?

Lăsați un comentariu, aleg luni dimineață câștigătorul pe care îl anunț tot luni la prânz. Alegerea norocusului o voi face cu ajutorul sistemului random.org.

biscuiti hadad1


biscuiti hadad borcan fulgi

 

 

biscuiti hadad borcan

 

10013922_771409619622194_6783748277491361291_n

Aveti mai sus deserturile de autor by Chef Joseph Hadad. Sunt disponibile in orice combinatii, in cos de rafie, cutie cadou sau ambalate individual.

Comenzi pana pe data de 8 Aprilie la: contact@koon.ro

Fifi’s kitchen: tarta vieții. De această dată cu budincă de ciocolată și ananas

tarta_ciocolata_ananas_3

Săptămîna trecută am postat pe blog prima rețetă. M-a ajutat Photochef by Adi Popa cu fotografiile.

Prietenii mei n-au cârcotit pentru că știu că nu mi-e străină bucătăria. Desigur, nu prea am timp, dar de gătit, gătesc.

Revin azi tot cu tarta copilăriei mele. De această dată cu cu ciocolată și ananas.

Procesul de producție îl găsiți aici.

Recomand oricui acest desert. E simplu de făcut și arată spectaculos.

tarta_ciocolata_ananas_1

 

 

tarta_ciocolata_ananas_2

 

tarta_ciocolata_ananas_4

 

tarta_ciocolata_ananas_5

 

 

tarta_ciocolata_ananas_6

Fifi’s kitchen: Tarta vieții, desertul copilăriei mele. Cu vanilie, căpșuni și afine

trata-capsuni-2

În bucătăria mamei mele a fost mereu miros de prăjituri, pentru că a mea mamă e EXPERTĂ. Și când spun expertă ma refer că ea face torturi din alea cu etaj, îmbrăcate în marzipan.

Nu intru în detalii pentru că eu sunt fooooarte departe de performanțele ei.

Încerc, cumva să nu o fac de rușine. Dacă la ciorbe și tocănițe mă super pricep cu prăjiturile….complicat:)

Tarta asta de o vedeți mai jos se face însă ușor fix in 30 de minute:

– un pandispan simplu din 3 oua, 3 linguri de zahar si 3 linguri de faina ( se bat albusurile, se adauga zaharul si juma de linguriță de oțet, apoi galbenusurile. La final faina care se amesteca usor de jos in sus, sa nu se lase albusurile )

–  tava o ung cu unt si o tapetez cu faina, pun compozitia si apoi la cuptor incalzit la 170 de grade 16- 17 minute

– insiropez cu sirop de apa cu rom

– o budinca de vanile de la dr. oetker ( nu, nu fac reclama dar aia e )

– capsuni si afine. Le pun rapid pentru ca budinca se inatreste foarte repede

– un plic de gelatina pentru torturi. Atenntie, gelatina doar dupa ce s-a racit bine, bine tarta.

Poftă bună 🙂

tarta-capsuni-5

 

tarta-capsuni-3

 

tarta-capsuni-4

 

tarta-capsuni-1

 

foto: photochef by Adi Popa