Anca Lungu: ” Mamele responsabile nu cresc oameni simpli, cresc oameni sănătoși, echilibrați, armonioși”

485563_654915411279187_7362150207281819713_n

Colega mea Anca Lungu pe care toatp lumea o cunoaște ca Prințesa Polonic se pregateste de lansarea primei carti de retete pentru copii.

„Retete alese pentru printi si printese” este unica pe piata romaneasca in sensul ca e prima carte care ii invata pe copii sa gateasca.

Fiecare dintre cele 13 retete magice si sanatoase ale Printesei Polonic este insotita de un basm cu eroi gurmanzi, ilustrat cu mult talent de Loreta Isac. De altfel intreaga carte este insufletita de o imbinare intre grafica si fotografie.

carte_anca_lungu1

Ea a fost gandita ca un suport de joaca pentru copii dar si ca un ajutor de nadejde pentru parintii care vor sa-si determine copiii sa manance mai sanatos.

Dupa fiecare reteta si poveste culinara, exista o pagina dedicata parintilor care cuprinde informatii nutritionale despre ingredientul principal din reteta. De exemplu, la reteta de paste fermecate cu pesto de merisoare parfumate, parintilor li se explica de ce ar trebui sa cumpere intotdeauna paste integrale pentru copiii lor.

In acelasi timp cartea ii indeamna pe copii si parinti sa petreaca timp de calitate impreuna. Din cand in cand Printesa Polonic ii sfatuieste pe cei mici sa apeleze la ajutorul unui adult pentru diferite operatiuni mai complicate.

carte_anca_lungu2

Am stat de vorba cu Anca pentru ca am vrut sa aflu cat mai multe despre aceasta carte.

Cum ti-a venit ideea?

 Ideea mi-a venit inca de pe vremea in care eram jurat la emisiunea de gatit pentru copii, Junior Chef. Am descoperit ca exista extrem de multi copii care au aceasta pasiune dar nicio carte dedicata lor. Mie imi place sa scriu si sa gatesc. Era nevoie de un produs pentru aceasta nisa, asa ca m-am apucat de selectat retete si apoi de brodat povesti pe marginea ingredientelor.

12310027_1071555039521463_6005100122732825131_o

 Tu esti super creativa in bucatarie. Cum ai selectat retetele, cat de greu a fost sa ramai la 13?

 Initial au fost mult mai multe retete, dar dupa mai multe preselectii am ramas la 13. 13 e un numar norocos pentru mine si pare a fi incarcat cu energia de care aveam nevoie pentru aceasta carte. Am ales cu grija retetele, tinand cont de cateva principii: sa fie sanatoase, nutritive, usor de preparat si usor de inclus intr-o poveste. In acelasi timp am incercat sa acopar toate categoriile: paste, supe crema, salate, gustari, bauturi si deserturi.

carte_anca_lungu3

 Povesteste-ne de grafica. Cine a facut minunatiile de desene? V-ati consultat sau i-ai dat mana libera?

 Loreta Isac este autoarea ilustratiilor, ea insasi un personaj desprins dintr-o poveste. Pe Loreta o cunosc de cativa ani si am devenit fanul ei dupa ce am participat la una dintre expozitiile sale. Am felicitat-o si i-am spus ca la un moment dat eu voi scrie o carte iar ea va fi cea care o va ilustra. M-am tinut de cuvant si ma bucur ca in cele din urma am reusit sa colaboram. Loreta e un om foarte talentat si deseneaza pe gustul meu. Ne-am consultat in privinta ilustratiilor, insa n-am ingradit-o, dimpotriva, am lasat-o sa ma uimeasca, asa cum o face de fiecare data.

carte_anca_lungu4

Care este sfatul tau cel mai pretios pentru mamici cind vine vorba de alimentatia copiilor?

Copilul cu o alimentatie echilibrata de azi e adultul echilibrat si sanatos de maine. Mamele responsabile nu cresc oameni simpli, cresc oameni sanatosi, echilibrati, armoniosi. Asa ca sfatul ar fi sa trateze alimentatia copiilor pe masura importantei sale.

carte_anca_lungu5

 Ce nu i-ai da niciodata Nataliei să mănânce?

 Nataliei nu i-as da niciodata sa manance mezeluri, margarina, mare parte din dulciurile din comert, racoritoare carbogazoase.

10421257_1046755148668119_8178782528887263273_n

Dezvăluie-ne un secret din carte.

Desi se adreseaza copiilor, cartea e gandita si ca o unealta pentru parinti. O unealta care ii ajuta sa petreaca timp de calitate cu copiii lor, sa-i determine sa manance preparate mai sanatoase si sa-i ajute sa-si dezvolte abilitati in bucatarie. Asa ca unul dintre secrete, pe care il pot dezvalui, este ca dupa fiecare reteta exista o pagina dedicata parintilor, o pagina cu informatii nutritionale despre ingredientul cheie din reteta.

carte_anca_lungu6

 Ce faci daca micuta ta cand va creste te anunta ca vrea sa fie bucatareasa?

O incurajez si o sustin sa nu devina o bucatareasa, ci cea mai buna bucatareasa din cate au existat vreodata!

carte_anca_lungu8

De ce ar cumpara parintii această carte pentru copiii lor ?

In primul rand pentru ca acesta carte e aliatul lor in lupta grea pe care o duc zilnic pentru o alimentatie sanatoasa. In al doilea rand pentru ca vor crea un cadru perfect de petrecere a timpului liber impreuna cu copii lor. Multe dintre retete trebuie sustinute de un adult caruia ii revin anumite sarcini mai complicate. In al treilea rand pentru basmele care insotesc retetele si care pot fi citite inclusiv seara, inainte de culcare, ca un preambul a ceea ce vor gati impreuna in ziua urmatoare. Si in al patrulea rand pentru ca vine Craciunul si cred ca este cadoul perfect pentru un copil caruia ii place sa gateasca.

carte_anca_lungu7

 

Pe 12 decembrie, la Seneca AntiCafe, Prințesa Polonic lansează „Rețete alese pentru prinți și prințese” . Cartea va putea fi în curând comandată online de pe www.inio.ro

 

Un gând despre &8222;Anca Lungu: ” Mamele responsabile nu cresc oameni simpli, cresc oameni sănătoși, echilibrați, armonioși”&8221;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.