Florin Neby. Dincolo de NU MAI POT

coperta

Cand intru in Neby Fitness Club, trec prin sala de forta ca sa ajung in sala unde se tine cursul Become Fit. Din usa aud muzica data la maximum si Pe Florin Neby strigand.

Neby a fost de acord sa ma lase sa vad cum se antreneaza ” adevaratii”. Eu nu ma incadrez la aceasta categorie, pentru ca nu imi permite programul si ca sa fiu foarte sincera nici nu ma simt pregatita ( el ar spune desigur ca sunt lenesa si ca nu imi doresc cu adevarat marea schimbare)

Intru in incaperea luminoasa unde 10 oameni sunt antrenati in programul de care vorbeste mai nou toata lumea. Sunt atat de concentrati incat simt ca nu isi dau seama ca e o intrusa acolo. Ma asez intr-un colt, cuminte. Muzica e foarte sus ca nivel dar peste muzica se aude Neby:  „Hai, hai, hai!!!! Vreau mai repede,mai rapid, da-i drumul, poti, poti, poooti! ” Mie mi-e jena si sa respir cind ii vad cum se misca si ce efort fac. Nimeni, dar nimeni nu spune nu mai pot, nimeni nu se opreste. Sunt ca o armata care duce o batalie suprema. Nimeni nu comenteaza si simt ca fiecare da tot. Sunt pauze de cateva secunde intre minutele de exercitii dure, momente in care beau apa. Eu stau cu ochii plecati si le aud respiratiile. Si ma gandesc cum ma vait eu la eforturi de 10 ori mai mici. ” V-ati trait viata 15 ani si acum vreti intr-o luna sa schimbati tot. Hai, hai, da-i drumul!!!! Daca va mai opriti o luam de la capat „.

Alearga printre ei, de la unul la altul si ii corecteaza. Poti, stiu ca poti, hai. Ii stie pe fiecare in parte, le spune pe nume. Eu astept ca cineva sa renunte. Nimeni nu renunta. Simt in tensiunea din sala determinarea lor. Sunt 7 femei si 3 barbati care stiu ce cauta acolo, sunt oameni care nu vin la sala ca sa isi dea check in, sunt oameni care chiar vor sa schimbe ceva la corpul lor. Lucreaza ca o echipa, se cunosc, au grupul lor inchis pe facebook unde isi pun fotografii cu retetele din regimul alimentar si schimba impresii despre program. Neby posteaza si el indemnuri, fotografii before and after sau tabele cu calorii. Ei pun intrebari, cer sfaturi, el le raspunde. ( O sa va postesc maine tot aici pe blog ce spun cei care partcipa in acest program, pentru ca mi-au raspuns cu bucurie la cateva intrebari )

La finalul programului, sunt cateva minute de relaxare. Un domn tuseste. Poate ca e bolnav, dar cred ca de fapt fumeaza ( stiu tusea aia, o am si eu de multe ori ). Neby se duce linga el: ” Unora inca le place viata „. La final ii strange pe toti in jurul lui, vorbesc de program, ii intreaba ( de data asta in soapta) cum se simt. Cum sa se simta? Terminati de efort ma gandesc eu, dar  pe fetele lor sunt desenate niste zambete de zici ca tocmai au castigat marele premiu la loterie. Eu dau sa ma ridic dar cum am stat nemiscata o ora, am un picior amortit total. Nu il simt. Ma ridic totusi gandindu-ma ca m-ar lua careva la bataie daca intreb: Ma ajuta si pe mine să plec de aici?

florin_neby_3

Florin Neby a intrat in viata mea acum cateva luni. Nu mi-a dat prea multe sanse la inceput. Nimeni nu mi-a dat. Am povestit despre prima noastra intilnire aici. M-am obisnuit cu sportul, chiar daca viata mea nu imi permite o frecventa,  chiar daca sunt mult sub nivelul celor care merg la Become Fit. Kilogramele se duc incet, frumos si sunt mai fericita ca niciodata. El, desigur nu e multumit. In spatele zambetului vad de fiecare data reprosul: ai fi putut mai mult Fifi, mult mai mult daca iti depaseai limitele.

La sedinta foto care a durat 2 ore si jumatate i-am mai dat un like in mintea mea pentru ca am simtit iar cat de mult conteaza disciplina. L-am cam chinuit putin, n-a zis nici pâs.

Duminica asta e finala de la Splash vedete in Apa, finala unde Florin Neby face senzatie, ca de fiecare data.

Mi-a raspuns la intrebari cu sinceritate. Nici urma de PR in vorbele lui. Nu cred ca il intereseaza notiunea. Nu vrea sa fie popular. El vrea rezultate. Daca voia altceva ramanea in America si era vedeta. Dar Neby a vrut sa faca performanta. In Romania, printre ai lui.

florin_neby_1

Care e prima ta amintire dintr-o sala de sport?

Avem 6 ani si venisem pentru prima data la sala de Gimnastica a Clubului Steaua Bucuresti. In dreapta mea, antrenorul incerca de 3 minute sa-mi explice cum sa ma dau peste cap in groapa cu bureti si de ce anume sa tin cont, la aterizare, in timpul saltului etc. La un moment dat, nu am mai avut  rabdare si am facut un salt inainte, dar nu in groapa unde era extreme de usor, direct langa el. A ramas tablou, i-a spus mamei la finalul  antrenamentului ca va fi o placere pentru el sa ma antreneze.

Ai sportul in sange, ai factut vreodata un calcul cate ore te-ai antrenat pina la varsta asta?

In medie 5 ore pe zi timp de 23 de ani. Am ajunge undeva 289.800 de ore.

Ce conteaza mai mult talentul sau disciplina?

Intotdeauna disciplina primeaza.

Crezi ca norocul are vreun cuvant de spus atunci cand faci cariera in sport?

Este mult spus cariera in sport in Romania. Cariera poti face in fotbal si tenis, restul e „poezie pe hartie”. Eu intotdeauna am fost de parere ca norocul nu vine daca nu muncesti, iar daca el va aparea vreodata ca „o minune din cer” nu rezista fara sustinere.

Care a fost cel mai dificil moment din viata ta de sportiv?

Faptul ca a trebuit sa aleg intre a avea o viata sanatoasa si sport pe semnatura, intr-un moment in care toata lumea credea ca nu voi mai avea nici o sansa sa realizez ceva.

Dar ce se întîmplase?

Am avut niste probleme de sanatate si a trebuit sa continui pe semnatura mea in fata doctorilor sau sa aleg sa ma retrag.

Te-ai gandit vreodata sa renunti?

De foarte multe ori. Dar de fiecare data ma uitam la ranile din palma si ma razgandeam.

Ai facut parte din trupa Aeros o trupa care a fost comparata cu Cirque du Soleil. Cum ai ajuns in trupa asta?

Antrenoarea lotului de Gimnastica Aerobica mi-a propus, in ideea de a ma adapta cu muzica si miscarile din sportul aerobic. Totul a fost ca o pregatire, pentru a face fata la competitiile mari. Pentru mine a fost oarecum o perioada de tranzitie. Experienta cu Aeros mi-a aratat o lume a artistilor, pe care numai daca ai trecut prin ea, realizezi ce inseamna sa faci show pentru publicul larg.

De ce ai renuntat,  oamenii nu prea pleaca usor din lumina reflectoarelor?

Dupa Broadway am primit propunere sa raman acolo si am refuzat. Lucram cu o echipa de regizori care faceau filme la Hollywood. Eu am vrut insa sa fac performanta si pentru asta nu am acceptat sa raman acolo. Plus ca tot timpul am fost de parere ca sunt capabil sa fac in Romania la fel de multe lucruri ca in orice alta tara, mai greu dar s-a putut.

Cine este modelul tau in sport?

Nu am un tipar si nici o persoana dupa care sa ma ghidez. In general fac lucrurile asa cum simt.

Cum ti-a venit ideea programului BECOME FIT?

Vedeam din ce in ce mai multe persoane care ajungeau in sala de fitness si nu aveau rezultate. Altii mergeau la nutritionisti unde si aici se loveau de zeci de ristrictii alimentare, asa ca m-am gandit la ideea unui program care sa le aiba pe toate. Am adunat un grup de oameni, pe care sa-i antrenez, sa-i motivez si sa le propun un plan alimentar asa cum de fapt mananca si sportivii, adica diversificat. A dat rezultate, motiv pentru care acum avem 60 de persoane in grupele noastre.

Care a fost cea mai mare provocare, cel mai dificil elev ca sa zic asa?

Nu exista cel mai dificil elev, cu toti este la fel de greu sa lucrezi. Eu practic nu lucrez cu greutatea omului, lucrez cu psihicul lui. In momentul in care oamenii incep sa faca miscare, intervin barierele de efort, peste care eu ca si trainer trebuie sa-l ajut sa le depaseasca.

Care a fost cea mai mare reusita?

Faptul ca nu m-am plafonat pana acum si viata care o am, ma impinge sa fac lucruri.

Ai antrenat sute de oameni. Ce crezi ca face diferenta intre cei care reusesc si cei care nu reusesc?

Faptul ca unii au obiective clare si altii nu. Una este sa-ti propui, eu vreau sa slabesc si alta este sa spui eu vreau sa slabesc 5 kilograme in luna asta, lucru pentru care ma voi arganiza asa: mananc atatea mese, vin la sport de atatea ori pe saptamana  etc

Câţi renunţă?

Nu prea renunta, cei care intra in programele mele, spre exemplu la BecomeFit, s-a creat o comunitate si toti cei care intra in program se integreaza usor . In momentul in care vezi pe langa tine in timpul antrenamentului 10 persoane care nu renunta nu o sa vrei niciodata sa fii tu oaia neagra si usor usor incepe sa-ti placa, pentru ca sportul este ca un drog. Faptul ca se lucreaza ca intr-o echipa, este un factor psihologic de care ma folosesc tot timpul.

Ce le spui celor care isi iau avant, apoi stangneaza?

Cand ai pus intrebarea asta cred ca te-ai gandit la tine 🙂 ( nu poate sa nu mă taxeze). Stagnarea apare atunci cand organismul se adapteaza cu ceva (alimentatie, efort) Daca era o metoda general valabila nu ar mai fi existat traineri. In momentul plafonarii cel mai bine este sa stai de vorba cu un specialist.

Ai dat vreodata pe cineva afara?

Niciodata!

Nu sunt totusi prea dure aceste antrenamente? Nu ti-e frica poate ca unii nu fac fata?

Nu exista nu fac fata, exista doar „sunt fitos/fitoasa si nu-mi doresc suficient de mult sa arat bine si sa traiesc sanatos.”

florin_neby_2

De ce nu merg oamenii la sala? Te-ai gandit vreodata ca poate le e frica?

Nu, romanii nu merg la sala, pentru ca oamenii in general fac sport.  Pana nu vom avea o educatie in scoli catre a face miscare nu se va schimba nimic. La noi inca se accepta scutiri la sport trase la xerox si spaga pentru absente. Nu este vorba de frica, sunt alti factori care ne opresc (stres-ul job-ului, nivelul de trai, ritmul haotic de viata etc) Iar toate astea pornesc din copilarie, asa suntem educati.

Ce le spui elevilor tai la fiecare clasa?

Sa nu spuna „eu nu mai pot”.

Ce nu le spui niciodata?

Ca au facut un antrenament bun 🙂

E mai greu sa slabesti sau e mai greu sa te mentii?

Este ca in sport. Multi ajung sus dar putini raman acolo. Adevarata batalie cu „tentatiile” culinare incepe atunci cand ai ajuns unde ti-ai dorit si vrei sa ramai acolo.

De cate ori pe saptamana ar trebui sa mergem la sala?

Minim de 3 ori/saptamana, altfel nu are rost sa ne facem abonament.

 Sa vorbim putin despre somn. Tu cate ore dormi pe noapte?

Extrem de putine de cand am inceput proiectul Neatza. Nu o sa-ti spun cate pentru ca nu sunt un exemplu la capitolul asta.

 A trecut vreo zi din viata ta fara sa te antrenezi?

Daaaa ( râde). Nu sunt robot, dar niciodata nu am rezistat mai mult de o saptamana!

Cele mai multe obiceiuri sanatoase sau nesanatoase se formeaza in copilarie. Cum alegem sportul potrivit pentru copil?

Niciodata nu trebuie sa alegem noi ca parinti in locul copilului. Copilul trebuie plimbat prin mai multe sali si colective. Odata cu varsta el isi schimba preferintele in materie de sporturi. Nu recomand performanta decat pentru copiii muncitori si supertalentati.

Care este cel mai tanar elev al tau?

Acum, antrenez un baiat de 14 ani, campion national de inot si pe care il ajut sa-si imbunatateasca conditia fizica, dar in trecut am facut si gimnastica pentru copii de 5, 7 ani.

Ce pondere crezi ca ar trebui sa aiba sportul in programa scoalara?

Nu este suficient, sa faci doar sport. Din punctul meu de vedere ar trebui sa existe 3 materii care impreuna sa-l invete pe copil/adolescent, ce inseamna viata sanatoasa: Sport, Alimentatia sanatoasa si Criterii de dezvoltare personala. Cu o masura ca asta ar fi si mai putini bolnavi de cancer in Romania.

florin_neby_4

Cum e pentru tine experienta de la Splash? Ai facut senzatie acolo, ai uimit multa lume, ti-ai facut o gramada de fani…

Am mers la Splash pentru ca mi-am dorit sa incerc senzatia unui altfel de concurs. Nu unul profesionist, ci unul la care conteaza un pachet intreg (show, performanta, tu ca om, ce transmiti etc). Fani? Eu nu i-am vazut! Iar uimirea oamenilor era normal sa apara, pentru ca nu vezi la fiecare
concurent nebunii de sarituri de la 10 metri.

Unde te vezi peste 1 an ?

La Neby Fitness Club

Dar peste 10?

Un master plan, am, dar o sa-ti spun peste 10 ani unde sunt.

Ce vedeta din Romania ti-ar placea sa antrenezi?

In sala mea nu exista vedete. Multe dintre persoanele publice sunt cam intepate si eu nu inteleg ideea de fite cand vii la mine in program. Asa ca nu ma dau in vant dupa antrenarea vedetelor. Sunt si exceptii, nu vreau sa jignesc pe nimeni. Uite mi-ar placea sa incerc un set de antrenamente cu Oana Roman.

Ai acum un program cu Carmen Bruma. Povesteste-mi despre el.

Va fi un program care urmareste schimbarea stilului de viata a oamenilor , cu tips-uri, antrenamente, sfaturi alimentare, toate oferite de Carmen in fiecare zi de luni la ora 11 la Neby Fitness Club intr-un program care va dura 2 luni si se va numi 3S,. In curand vom anunta startul inscrierilor.

Ce le spui celor care se jeneaza sa mearga la sala pentru ca sunt grasi si se tem ca o sa rada lumea de ei?

Sa vina la BecomeFit, aici toata lumea a avut probleme cu greutatea la un moment dat! Gandeste-te ca sunt persoane care fac naveta din Buzau, Slobozia pentru fiecare antrenament iar  altii de la Iasi dar si din Irlanda.

 

De ce un om care vrea sa faca sport ar alege sala ta si nu alta?

Pentru ca spre deosebire de alte cluburi care merg pe ideea de flux de oameni in sala, la noi tot ce conteaza este calitatea a ceea ce oferim. Oamenii care vin la sala nu o sa lucreze niciodata singuri, trainerii nu stau pe telefoane, toata lumea are parte de consultant, ceea ce nici un alt club
din Romania nu ofera.

Daca ai avea maine un million de dolari ce ai face cu ei?

As face cel mai variat club de fitness din Romania.

Daca maine ai fi Ministrul tineretului si sportului care ar fi prima decizie pe care ai lua-o?

As da afara toti sefii de federatii si as instala unii tineri cu dorinta de a revitaliza scoala romaneasca de sport.

foto: Adi Popa

Asistent foto: Ovidiu Craiciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.