Cum am convins-o pe Fifi Mică să renunțe la tocuri

tocuri

Sunt puține momente în care eu îi spun Mariei NU. Sunt acel adult din viața ei care îi permite să facă ce vrea ea. Aproape. Știu că nu e bine să îi spui copilui NU, ca trebuie sa impachetezi cumva astfel incat el sa nu simta negativul, daca vrei sa ajungi la o rezolvare a situatiei.

La serbarea de anul ăsta la grădiniță în mulțimea de copii îți sărea în ochi o fetiță blondă cu ochi albaștri. Era puternic machiată ( dada la 5 ani ) avea părul bălai întins cu placa și…sandale albe cu toc care lăsau al vedere splendide unghiute de copil date cu ojă rosie. Bun. N-are sens sa va vorbesc despre masa parintilor siderati in fata micutei Miss make up Brasov 2015. Mama fetei, frumoasa si ea. Dar nu atat de machiata ca fiica ei. Nah, probabil n-a vrut sa eclipseze copila in ziua cea mare. Dar, fetitele din grupa Mariei erau fascinate. Ar fi vrut si ele machiaj si tocuri. Pfff…

Am crezut ca am depasit momentul dar din clipa aia Fifi mica a inceput sa ma bata la cap ca vrea si ea pantofi cu toc. I-am spus NU. Un Nu atat de ferm ca a simtit ca nu e loc de negociat.

Cu toate astea, saptamana trecuta la mall m-a rugat insistent in 2 magazine sa probeze. Am spus NU. mama dar nu vreau sa ii cumpar, vreau doar sa vad cum merg pe ei. Zic lasa ca iti arat acasa cat de obositor e cu tocurile. Seara tarziu inainte de culcare i-am facut marea supriza. I-am scos din dulap toti pantofii mei inalti si i-am zis. Ai jumatate de ora sa defilezi cu conditia sa nu te opresti ca sa intelegi ce inseamna sa umbli ccocotata. Incantare pe chipul ei, putin spus. S-a urcat pe cele mai inalte sandale ale mele si a inceput sa faca ture prin sufragerie la inceput in pas alert cu zambet mare pe fata. Dupa 3 minute, a trecut la sandalele ortopedice. Dupa 10 minute s-a oprit, s-a asezat langa mine pe canapea cu o privire obosita dar cumva luminata de revelatie: ” Mama, acum inteleg de ce nu ma lasi. E foarte, foarte obositor. Cred ca mai astept niste ani. „ Case closed!

Nu inteleg de ce marile lanturi de magazine vand pantofi cu toc pentru fetite de 3-4-5 ani. Nu inteleg de sunt lasate sa faca asta.

Am intrebat-o pe Elena Caciulan, Presedinta federatiei Romane a Asociatiilor de Fizioterapie ce rau fac tocurile la varstele mici:

„E simplu. Apar modificari de postura in perioada de crestere, pantofii cu toc nu au ce cauta in garderoba unei fetite de 5 ani, nici de 10 ani macar. Tocurile pot fi purtate dupa perioada de crestere pentru a nu influenta negativa postura si pentru a nu duce la probleme majore. Incaltamintea pentru copii trebuie sa fie comoda, talpa nu trebuie sa fie subtire ca sa asigure amortizarea, daca nu apar probleme si dureri lombare. Laba piciorului e o zona sensibila mai ales in perioada de crestere. Avem acolo ligamente si muschi care trebuie sa tina laba piciorului foarte bine pe pamant.  Daca nu pot sa apara accidentari nedorite si dureri pe termen lung „

Asadar, un NU hotarat tocurilor. Poate doar pentru sedintele foto cu bebelușe 🙂

tocurii

Sursa foto: Pinterest

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.